Vakantie Kroatie (Pakostane) 29 juli tm 12 augustus

 

Net terug van 2 weken Kroatie. De vierde keer voor mij buiten de Benelux na Zakynthos, de Algarve en Normandie. Hoewel het vooral een uitrustvakantie was samen met mijn vriendin en we de meeste tijd op het strand lagen en dorpjes bezochten was er ook zeker wel tijd om te fotografen. Wist eigenlijk niet wat ik me van Kroatie voor moest stellen. Maar het land heeft zeer mooie natuur vooral de nationale parken waarvan we er 2 hebben bezocht zijn erg indrukwekkend met bijzondere dieren. Qua ligging zijn er natuurlijk zuid Europese soorten te zien maar ook soorten van de Middellandse zee en soorten uit de Balkan. Ook heb je verschillende landschappen. Zo zijn er grote stukken akkerland en braakliggend terrein, berggebieden, veel water, bos, zee en de dorpjes zijn vrij ruderaal. Wat een flinke en ook bijzondere biodiversiteit herbergt. Zeker een aanrader voor mensen die vooral van vogels, vlinders en reptielen houden. We verbleven in Pakostane een dorpje aan de kust het dorpje was vrij ruim opgezet met veel bomen maar ook her en der lege kavels met hoog onkruid en leegstaande gebouwen. Het was er erg vogelrijk in een tuin naast de supermarkt zat een grauwe klauwier, boven het dorp vlogen vale gierzwaluwen die trouwens ook echt wel ander geluid maken dan onze gierzwaluw en af en toe een alpengierzwaluw. Rondom het huis zaten wielewalen waarvan je ‘sochtends wakker werd omdat ze vlak naast je raam aan het zingen waren. Erg leuk was een dwergooruil die elke avond vanuit de coniferen aan het begin van de straat aan het roepen was. Voor de rest zaten er veel Europese kanaries en af en toe zomertortels die buiten het dorp gewoon wel algemeen waren. De zomertortels vond ik trouwens opmerkelijk mak in dit land. Heb meerdere keren zomertortels over het strand tussen de badgasten zien lopen. Voor de rest  in het dorp veel bonte kraaien de zwarte komt daar niet voor, geelpootmeeuw maar ook merel, koolmees, huismus, Turkse tortel spreeuw, kokmeeuw huis en boerenzwaluw. Roodstuitzwaluwen heb ik niet gezien en leken in dit gebied te ontbreken.  Leuke soorten niet vogels waren koningspage en koninginnenpage. De koningspage is daar erg algemeen en kom je werkelijk overal tegen. Veel ruïnehagedissen die overal algemeen voorkomen op plekken in de buurt van bebouwing zijn weinig schuw zelfs een keer in huis gehad.

 Af en toe Europese tjiktjak’s op de bebouwing, ook op en zelfs 1 keer in ons appartement. Geen muurgekko’s daar die juist wel in de Algarve en Zakynthos algemeen waren.

Aan zoogdieren was er een bruine rat, veel kleine vleermuizen en een oostelijke egel te zien.

 

Naast ons dorp was aan de ene kant zee en aan de andere kant een enorm groot meer. Er waren daar meerde vogelkijkhutten en natuurroutes waar je voor 20 kuna (10 kuna is 1 euro 40) kon parkeren en naar binnen kon. Het is een prachtig meer erg helder met veel riet eromheen.  Enorm veel vis helaas voornamelijk zonnebaars een goudvisachtige beest (gebiel?) en een soort levendbarende tandkarper. Waarvan ik twijfel of dit inheems is. Ook de enigste waterschildpad die ik heb gezien in het meer was een roodwangschildpad. Ik ben hier meerdere keren geweest de dichtstbijzijnde hut was 5 minuten rijden vanaf het huisje. Bij het meer zitten grote aantallen meeuwen(geelpoot en kok) en dwergaalscholvers. Dwergaalscholvers zijn aparte beesten als je de grote variant gewent bent. Voor de rest veel reigers veel blauwe reiger maar ook purperreiger en kleine zilverreiger. Er zouden daar volgens de borden ook ralreigers moeten zitten maar die heb ik niet kunnen ontdekken overigens ook geen woudaap, kwak en koereigers gezien deze vakantie. In de rietkragen bevonden zich naast kleine opmerkelijk veel Grote karekieten die er af en toe mooi uitkwamen. Ik heb 1 keer zang gehoord. 

Ook zaten er enkele graszangers bij het meer maar ook veel klauwieren voornamelijk grauwe klauwier maar ook roodkopklauwier en 1 keer een klapekster die ik alleen van erg ver weg in de vlucht van achter wist te fotograferen dat zou een kleine klapekster moeten zijn geweest. Voor de rest veel bijeneters die ik alleen vliegend heb gezien, veel zangers die ik alleen snel tussen bosjes heb zien schieten leken braamsluipers en grasmusachtige. Ook veel Ijsvogels en zomertortels voor de rest buizerd, sperwer, torenvalk, europese kanarie, groenling, putter, "gewone"aalscholver, wilde eend witte kwikstaart en een paar keer een gele kwikstaart overvliegend met een opvallende rauwe roep. 1 keer zien zitten en kunnen fotograferen op grote afstand met tegenlicht, leek een grauwig beest was in ieder geval geen adulte man. Zou balkankwik moeten zijn die hier broed. Af en toe wat trekvogels als groenpootruiter, witgat, bosruiter, kleine strandloper, bonte strandloper, zwarte stern, steltkluut, zwarte ibis maar het leukste waren 2 reuzensterns die een week lang steeds tp waren op hetzelfde strandje. De laatste dag een keer in de avond langsgeweest en bleek bij het meer een grote slaapplaats bonte kraaien te zitten met een paar kauwen ertussen die laatste zijn hier opmerkelijk schaars. Voor de rest veel ruïnehagedissen, zuidlijke keizerlibel, zuidelijke heidelibel, windvaantje en een aarbeivlinder/ander dikkopje achtig beest die ik denk niet af kan maken aan de hand van de fotos. 1 Keer zijn we een rondje om het meer gereden met de auto. Dit leverde een hop, een tapuitachtig beest wegvliegend terwijl ik reed een blauwe rotslijster die even op een kerkje bij een uitzichtpunt ging zitten 2 Griekse landschildpadden die de weg overstaken 3 dobbelsteenslangen bij het zuidoostelijke vogelpunt 1 adult 2 onvolwassen waarvan 1 die net een vis had gevangen bij een ander uitzichtpunt de enige pasja van de vakantie helaas was deze vlinder erg versleten en enkele kleine heivlinders op.

 

Ook erg mooi was een weg naar de vuilnisbelt vlak naast het meer. Hier was afgewisseld akkerland en ruig terrein met aardig wat bosjes. De weg ernaartoe was niet zo heel makkelijk begaanbaar deels onverhard en vooral smal, de tegenliggers waren echt een probleem en er lagen allemaal bankstellen, vuilniszakken en andere troep langs en op de weg alsof de mensen geen zin hadden om verder naar de vuilnisbelt te rijden. Hier zaten grote aantallen resedawitjes (oostelijke), tweekleurige parelmoervlinders en erg veel spaanse mussen en grauwe klauwieren. Andere leuke soorten waren een cleopatra en een grauwe gors die erg hoog op mijn verlanglijstje stond. Kan me niet herinneren dat ik voor een soort zoveel moeite voor gedaan 3x naar limburg 3x naar de kwadehoek en op vakanties heb ik er zeker op gelet. Wel al gezien maar nooit kunnen fotograferen. Ook zag ik nog een kiekendief waarvan in neig naar blauwe maar grauwe het meest waarschijnlijk lijkt in Kroatië? Helaas zat deze erg ver met enorm veel luchttrillingen. 

 

De nationaal parken zijn echt schitterend we hebben er 2 bezocht. Paklenka en Krka. Paklenka hebben we als eerst bezocht dit park ligt in de bergen en is een geul met een beek omringd door bos. We hebben de route naar de druipsteen grot gelopen die hoog in de berg zit het was ongeveer 2 uur heen en 1,5 uur terug doordat het pad erg stijl is. Dit is zeker niet voor mensen die slecht te been zijn weggelegd en een goede conditie is zeker wel nodig. De weg is vooral stijl en smal je loopt over stenen die losliggen en ook glad zijn, dat laatste lag misschien ook wel aan mijn schoenen. Het is iets om sochtends te doen we waren vroeg maar het was op de terugweg eigenlijk al aardig warm. Beneden loop je nog in de schaduw van het bos maar hoe hoger je komt hoe lager en spaarzamer de vegetatie. Veel vlinders hier, vooral veel witjes waarvan ik nogal wat moeite had om ze op naam te brengen denk dat het kleine koolwitjes waren met Scheefbloemwitjes ertussen. Het zwart aan de vleugelrand liep ver door alleen die vlek die hoekig zou moeten zijn in de voorvleugel vind ik vrij rond voor scheefbloem. Zouden het dan toch balkan klein geaderde witjes zijn? Om misschien de ondersoort van het klein geaderd witje die in het zuiden de beadering kunnen missen. Ook vlogen hier kleine witjes rond duidelijk kleiner. Die in de nogal fladderende vlucht aan boswitjes deden denken alleen als ze landen leken het gewoon erg kleine klein koolwitjes, zou dit dan wedewitje zijn? (Later na nog wat zoekwerk bleek dit inderdaad het geval te zijn) .  Voor de rest veel bleek blauwtjes vooral wat hoger op de berg en een paar keizermantels en blauwe ijsvogelvlinders in het dal. Een kleine page die even ging zitten kon in niet afmaken en helaas ook niet fotograferen. Onderweg op het bergpaadje merkte mijn vriendin een enorme hagedis op die tussen de struiken ging zitten. Het was een prachtige balkansmaragdhagedis van zeker wel 30 cm lang. Dat ze wel is naar me luistert als ik het over vogels heb bleek toen ze zei kijk daar vliegen oeverzwaluwen wat dan rotszwaluwen bleken te zijn, maar toch vond het wel best knap. Voor de rest bleek een opvallende leeuwerik/lijsterachtige zang die je vanuit het dal al steeds hoorde de zang van rotsklevers te zijn. Dit was een link die ik niet echt had gelegen. Toen we bij de grot aankwamen zag ik er een mooi maar wel een aardig eindje weg op een rotsblok. In het bos in het dal zag ik ook nog de veel kleinere boomklever.

 

Het nationaal park Krka is vooral heel mooi. Als je het Nederlandse landschap gewent bent weet je niet wat je ziet. Het gebied bestaat voornamelijk uit beken, riviertjes en bos in bergachtig gebied. In het gebied zijn meerdere watervallen. Wat iets sprookjesachtig aandoet. De paden zijn goed begaanbaar en het is er vrij toeristisch. Wat we niet wisten zijn dat er meerdere ingangen zijn waarschijnlijk weet ook niet iedereen dat want de ingang waar wij pas later achter kwamen was veel minder druk maar zeker niet minder mooi. Qua vogels viel het wel een beetje tegen een paar dwergaalscholvers en een raaf die over de bergen vloog bij het water nog wilde eend, knobbelzwaan en een ijsvogel. Wel zitten er enorme aantallen libellen vooral bij de ingang waar ook de grot zit. Voornamelijk weidebeekjuffers een ondersoort met erg grote vlekken in de vleugels, maar ook blauwe breedscheenjuffers, grote keizerlibel, paardenbijter, zuidelijke oeverlibel en misschien wel het leukste enkele zuidelijke glanslibellen waarvan ik het geluk had dat er 1 ging zitten. Er zaten ook enkele groene kikkers waarvan ik niet een ga proberen er een naam aan te plakken en enkele ruïnehagedissen. Qua vlinders vlogen er veel kleine heivlinders ook weer bleek blauwtjes, keizersmantels (geen kardinaalsmantels gezien wel op gelet) maar ook enkele cleopatras, zuidelijke aurelias, andoorndikkopje en weer de nodige koolwitjes waaronder weer mogelijke wedewitjes. Voor de rest erg veel vis gezien voornamelijk kopvoorn maar ook enkele zonnebaarzen en een barbeel. 

 

Ook hebben we veel aan de kust doorgebracht. Hoewel het strand niet echt soortenrijk is behalve een paar geelpootmeeuwen heb ik een enkele keer een visdief voorbij zien vliegen af en toe zie je een kuifaalscholver van het Middellandse zee ondersoort. De adulte zien er niet veel anders uit maar de jonge dieren zijn opvallend bont getekend. In de bossen bij het strand vliegen op aardig wat plekken blauwe ijsvogelvlinders voor de rest valt het wel mee. 2 keer hebben we gevaren op zee 1 keer zelf wat misschien niet helemaal aan te raden is. Het bootje had niet zoveel pk en wat verder op zee waren de golven hoog waardoor het nogal wat moeite koste om de boot recht te houden. We gingen opzoek naar dolfijnen (tuimelaars) deze hebben we niet gezien. Bij de eilandjes zaten wel veel kuifaalscholvers en rotsduiven. Heb zelf al mijn hele leven duiven dus om de wilde voorvader tegen te komen is wel erg leuk. Het viel me wel op dat een rotsduif er zeker anders uitziet dan een stadsduif je zou een rotsduif er zeker uithalen als die in een groepje stadsduiven zou zitten alleen al aan de snavelvorm, is bij rotsduif veel slanker bovendien zien ze er zoizo een stuk strakker uit met bredere onregelmatige banden. Ook vond ik ze erg schuw en alerter.  De andere keer was met een dolfijnentour zeker aan te raden! Je betaald niet zoveel en ze gaven ons 90 procent garantie om ze te zien en als het niet zo was konden we de volgende dag gratis mee. Maar al snel zagen we de eerste tuimelaars we hebben ze echt heel mooi gezien lastig in te schatten hoeveel. Af en toe zwommen ze vlak naast de boot. Meerdere families. De dolfijnen werden aangetrokken door de visboederijen daar in de zee. De excursieleider op de boot vertelde dat het makkelijk eten was voor de dolfijnen dus dat ze bij de visboederijen komen eten en dan weer vertrekken op gezette tijden. Hoe die dolfijnen bij de vis komen snap ik nog steeds niet en ben ik vergeten te vragen, volgens mij zit er gewoon een net om die vissen heen. De trip leverde behalve veel tuimelaars ook nog een zwartkopmeeuw op.

 

Kroatie is zeker een aanrader om op vakantie te gaan het weer is er (vaak) mooi de zee is er kraak helder de verschillende landschaptypes en de erg mooie nationale parken maken het een mooi en soortenrijk vakantieland. Heb het idee dat er ook zeker nog veel meer te ontdekken valt. Vooral veel reptielen heb ik nog gemist en ook qua vogels is er zeker ook nog wel meer te zien. Een goed idee om nog een keer terug te gaan. 

 

Heeft u vragen of heeft u op of aanmerkingen laat het hieronder weten. 

 

Blauwe ijsvogelvlinder

Pasja

Koningspage

Dwergaalscholver

Europese tjiktjak

Rotsduif

Rotsklever

Rotszwaluw

Ruinehagedis

Balkansmaragdhagedis

Kopvoorn

Kleine heivlinder

Andoorndikkopje

Bleek blauwtje

Zuidelijke glanslibel

Tuimelaar

Spaanse mus

Grauwe klauwier

Tweekleurige parelmoervlinder

Bonte kraai

Dobbelsteenslang

Reuzenstern

Griekse landschildpad

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.